Forum Mieszkańców ul. Pachońskiego 5E-J w Krakowie

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-03-05 22:52:58

Osiołek
Użytkownik
Liczba postów: 22
Windows VistaOpera 36.0.2130.80

GRILE WĘGLOWE W OGRÓDKACH

Szanowni sąsiedzi

Wielu z Was posiada ogródki, jednak zbliża się okres letni i w ubiegłym roku przy budynku H został na całego rozpalony grill węglowy powodujący dym i smrud na całe osiedle, dodatkowo rozpałka której używali właściciele spowodowała że wszystko fruwało wszędzie. Niestety ale LUDZIE mieszkacie w mieście, odrobinę kultury, są grile gazowe, elektryczne nic przeciwko takich nie mam.  Pomijając smog to niefortunnie się stało że w świeżym omalowanym mieszkaniu sadze pięknie obsiadły ściany i koszty związane z szorowaniem i malowaniem od nowa. 

Jeśli sytuacja pojawi się ponownie z paleniem grila węglowego proszę się liczyć z wezwaniem odpowiednich służb jak również odpowiedzialności finansowej za zniszczone mienie.
W ubiegłym roku nie wszczynałem alarmu na całe osiedle, ale w tym nie daruję jak wrócę do śmierdzącego mieszkania z brudnymi rzeczami i ścianami.

Jak ktoś ma ochotę na grille węglowe to mógł sobie kupić mieszkanie na wsi a nie w mieście

#2 2019-03-06 21:37:44

Kordiany
Użytkownik
Liczba postów: 14
MacintoshSafari 605.1.15

Odp: GRILE WĘGLOWE W OGRÓDKACH

Popieram. [dblpt]) w lecie często suszy się ubrania na balkonie, średnio mam ochotę na chodzenie w ubraniach śmierdzących dymem.

Nie mogę teraz nigdzie znaleźć regulaminu wspólnoty, więc nie jestem pewna czy zakaz grillowania został wpisany do tegoż regulaminu. Zobaczymy jak się temat rozwinie w lato. W razie czego do regulaminu można ten zakaz wpisać, jeśli go nie ma. [dblpt])

Zawsze można wezwać straż miejską, a taka imprezka z grillem to mandat w kwocie 500 PLN.

"Polskie przepisy prawne nie zabraniają grillowania na balkonie, ale istnieje cały szereg ustaw i rozporządzeń, które w przypadku rozpalania grilla na tarasie mogą mieć zastosowanie. Jednym z nich jest Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 7 czerwca 2010r. (Dz.U. 2010 nr 109 poz. 719), które reguluje przepisy przeciwpożarowe we wszystkich nieruchomościach. Wykroczenie przeciwko temu zapisowi może się skończyć mandatem w wysokości do 500 złotych, ale Kodeks Karny mówi również, że: "kto stwarza zagrożenie pożaru wielkich rozmiarów podlega karze pozbawienia wolności od roku do 10 lat."

#3 2019-03-06 21:52:35

Osiołek
Użytkownik

Witaj zgadzam się  jak najbardziej. Pomyśl co ja miałem kiedy wszedłem i nie dość że śmierdziało wszystko to co przetarłem ścianę wszystko się mazało a i to musiałem 3 razy malować od nowa.

#4 2019-03-06 21:56:34

Kordiany
Użytkownik
Liczba postów: 14
MacintoshSafari 605.1.15

Osiołek napisał/a:

Witaj zgadzam się  jak najbardziej. Pomyśl co ja miałem kiedy wszedłem i nie dość że śmierdziało wszystko to co przetarłem ścianę wszystko się mazało a i to musiałem 3 razy malować od nowa.

I tak podziwiam za odpuszczenie tematu sąsiadowi. [sred])

#5 2019-03-06 22:20:43

Osiołek
Użytkownik

Cóż, człowiek uczy się na błędach

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
osuszanie po zalaniu poznań | szlabany parkingowe | palety ze zwrotami konsumenckimi | To tak chwila gdy popsuł się komputer laptop tablet lub inne urządzenie elektroniczne? Serwis komputerowy ursus Przyjdź do nas już dziś pomożemy | Elektryk we Wrocławiu elektryk wrocław Usługi Elektryczne