Nie jesteś zalogowany na forum.
Dzień dobry,
Czy orientowal się ktoś w temacie przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności korzystając z bonifikaty?
Czy są już ustalone stawki w naszej dzielnicy?
Myślę, że sporo osób będzie zainteresowanych skorzystaniem z tego prawa, może podzielimy się tutaj krokami jakie przed nami.
Link to informacji: http://www.bip.krakow.pl/?news_id=104737
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Daro (2019-03-06 22:18:31)
Hej, Należy złożyć wniosek o określenie wysokości opłaty jednorazowej do UM Krakowa wydziału Skarbu Państwa.
My złożyliśmy pismo i czekamy na odpowiedz z określeniem jej wysokości.
Jak dostanę odpowiedz napiszę jaka jest to kwota.
hej,
Dostał już ktoś odpowiedź z urzędu?
Ja nadal czekam...
Drodzy Państwo czy macie już może jakieś odpowiedzi? Ustawowe terminy chyba minęły.
Dzień dobry,
czy ktoś kto otrzymał już zaświadczenie i inne dane byłby uprzejmy napisać jak ustalono stawki? Wg informacji jeszcze z zeszłego roku od delwelopera stawka za m2 mieszkania wynosiła 8,71 zł za ma2 a za garaża 26,13 zł za m2. Ktoś może potwierdzić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Kaja
Dzień dobry,
czy ktoś kto otrzymał już zaświadczenie i inne dane byłby uprzejmy napisać jak ustalono stawki? Wg informacji jeszcze z zeszłego roku od delwelopera stawka za m2 mieszkania wynosiła 8,71 zł za ma2 a za garaża 26,13 zł za m2. Ktoś może potwierdzić?Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Kaja
Witam,
Tak otrzymaliśmy w zeszłym tygodniu. Stawka za mieszkanie nie rożni się wiele to co podał deweloper. Zaskoczyłem się jednak pozytywnie jeśli chodzi o stawkę za garaż bo nie wynosi ona tak jak deweloper zakładał a jakoś 12.6zł/m2
Dzień dobry,
Czy dostali Państwo osobne pisma odnośnie mieszkań i miejsc postojowych? -Pytam, bo wczoraj dotarło do mnie pismo, ale dotyczy samego lokalu mieszkalnego.
Czy żeby skorzystać z bonifikaty należy wpłacić należną sumę do końca lutego, czy do końca roku kalendarzowego?
Do mnie nic jeszcze nie dotarło.
Witam,
Czy ktoś odwoływał się od stawek przekształcenia. Z przesłanych pism wynika, że mieszkamy w drogiej dzielnicy. Dla porównania koleżanka wykupuję grunt przy Dobrego Pasterza za ok 2 zł/m2..
a w jakim bloku mieszka koleżanka?? Na pewno znaczenie ma ilość pięter w bloku. U nas jest tylko 3, więc koszty na pewno inaczej się rozkładają niż np. na prądniku nowym, gdzie pięter jest 8. - przy kupowaniu mieszkania rozważałam także prądnik nowy, tak dostałam inf., że użytkowanie wieczyste to będzie koszt rzędu 2zł/m2 rocznie, gdzie na naszym osiedlu mówiono o ok. 1zł/m2, ale miesięcznie.
Cześć,
Ja się dość mocno orientowałam w wykupie gruntu z przekształcenia wieczystego. U nas wyszło za m2 mieszkania ok. 8.72zł, natomiast za miejsce postojowe ok. 13/14 zł / m2. Czy ktoś z osiedla może potwierdzić, że to są kwoty, które wszyscy otrzymaliśmy?
Byłam osobiście w urzędzie na kasprowicza i złożyłam wniosek odnośnie tych kwot, gdyż rzeczywiście w pozostałej części Krakowa jest o wiele taniej. Podobno na decyzję w tej sprawie czeka się ok. 1,5 miesiąca. A żeby skorzystać z bonifikaty 60% należy zapłacić do końca roku kalendarzowego (płatność do konca lutego tylko w przypadku płatności za rok 2019). Dodatkowo trzeba złożyć wniosek o wpłacie jednorazowej.
Wysokie koszty prawdopodobnie wynikają z wartości nieruchomości, niskiej zabudowy (chociaż nie koniecznie...). W urzędzie powiedzieli mi też, że możliwe, że jedne działki wyceniali rok temu (tak jak naszą), a inne 10 lat temu, zatem ich wartość będzie zaniżona... Nawet, jeżeli sie odwołamy to jest niskie prawdopodobieństwo, że coś będzie obniżone.
Dajcie znać, czy sytuacja wygląda u Was podobnie.
Tak, stawki są podobne.
Dzień doby,
orientował się może ktoś czy musimy składać wniosek o wyliczenie wysokości opłaty jednorazowej do UM wydział Skarbu Państwa, czy możemy Sami obliczyć wysokość opłaty jednorazowej, która odpowiada 8 opłatom rocznym za użytkowanie wieczyste i wpłacić na podany nr konta umieszczonym w przesłanym zaświadczeniu o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntu w prawo własności?
Byłam dziś w urzędzie i dostałam informację, że takie oświadczenie można złożyć, ale nie trzeba. Wystarczy wpłacić pieniądze.
Szczerze mówiąc to Pani z urzędu z wielką łaską wzięła ode mnie te oświadczenia, po tym jak dowiedziała się, że dostałam pismo z inf. o wysokości rocznej opłaty - także szkoda czasu żeby jechać do Urzędu.
Ja dostałam w Urzędzie informację, że jeśli do końca listopada nie otrzymało się zaświadczenia to wówczas opłatę (zachowując prawo do binikfikaty 60%) należy uiścić w terminie 2 miesięcy od otrzymania zaświadczenia oraz, że nie trzeba składać żadnych wniosków.
Gdyby któraś z osób, która otrzymała zaświadczenie była uprzejma wskazać jakie są dokładnie stawki za mieszkanie i jakie za graż to byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
Stawki (przy 60% bonifikacie) to 8-krotność rocznej opłaty za użytkowanie wieczyste. Kwotę można samemu obliczyć i wpłacić na podany numer konta. My otrzymaliśmy informacje o wysokości opłat chyba jakoś w listopadzie i w tym samym miesiącu złożyliśmy wniosek o chęć wniesienia opłaty jendorazowej, opłaciliśmy całość w grudniu (z bonifikatą) na podstawie własnych wyliczeń. Natomiast decyzja o opłacie jednorazowej przyszła nam dopiero w lutym. A potwierdzenie, że Urząd faktycznie otrzymał naszą wpłatę i zatwierdził wykup dopiero 2 dni temu...
Z innej beczki.. opłaty za wykup użytkowania wieczystego naprawdę mamy wysokie w porównaniu z innymi częściami Krakowa, chyba mieszkamy w bardzo luksusowej dzielnicy...