Nie jesteś zalogowany na forum.
Witam,
Chciałbym zapytać o Państwa opinie na temat zamknięcia naszego osiedla.
przy okazji mam prośbę do zarządcy, żeby się rozeznał, czy w ogóle prawo nam na to pozwala, i jaki byłby to koszt.
proponowane rozwiązania:
wersja 1
brama wjazdowej na pilota plus bramka/furtka z domofonem.
wersja 2
sama brama wjazdowa na pilota.
wersja 3
sam szlaban na pilota
a może nawet zamknięcie całego osiedla plus ochrona.
Proszę o opinie.
Nasze osiedle jest małe i kameralne, nie widzę sensu zamykać go na Świat, takie zamknięcie tylko przysporzy problemów np służbom tj. karetka, straż pożarna, policja, usługom, kurierzy, dostawcy pizzy itp. Moim zdaniem poczucie bezpieczeństwa wynikające z zamknięcia osiedla jest złudne, nie wspominając już o kosztach takie przedsięwzięcia. Lepiej środki przeznaczyć np. na zamontowanie ławek oraz stojaków na rowery których brakuje.
Całkowicie zgadzam się z wypowiedzią @Taco. Przeznaczmy to na jakieś stojaki czy wiatę rowerową.
Ochrona to dodatkowe min 100zł czynszu.
O możliwość zamknięcia osiedla pytałam już na etapie zakupu mieszkania; założenie bramki i domofonu jest już na tym etapie inwestycji nieopłacalne, wiązałoby się to z koniecznością puszczenia okablowania od nowego domofonu do każdego z mieszkań.
Ochrona- jak napisano wcześniej to duży wzrost czynszu, ponadto nie ma na osiedlu miejsca, gdzie taki ochroniarz miałby mieć swoją siedzibę.
Montaż samego szlabanu wjazdowego - myślę, że zależałoby na tym tylko i wyłącznie osobom, które wykupiły naziemne miejsca parkingowe, a takich jest zaledwie kilkanaście.
Tak jak napisała KK, koszt bramy i domofonu byłby olbrzymi.
Drugą kwestią jest to, że znając życie brama była by przez większą cześć roku zepsuta czyli była by otwarta.
Myślę, tak jak większość że stojaki są nam bardziej potrzebne.
Nie mogą zamknąć tego osiedla, ponieważ nasza droga ma być połączona z sąsiednią inwestycją, jako droga pożarowa. Przynajmniej takich informacji udzieliła mi G. Drożdż.
Sąsiednia inwestycja już zrobiła drogę i nie połączyła ją z naszą. Już nawet przerwa w ogrodzeniu jest domknięta.
Do szlabanu montuję się specjalny moduł, który otwiera szlaban na dźwięk samochodów uprzywilejowanych.
Zadzwoniłem do jednej firmy w Krakowie, która montuje takie szlabany i bez uwzględniania rabatów podali szacunkowy koszt montażu szlabanu z modułem GSM, czyli otwieranie szlabanu z komórki, modułem dla karetek, Straży Pożarnej, Policji to koszt 11000 zł netto plus kto chce pilota to 70 zł, lub przerobienie pilota od bramy z garażu, żeby otwierał też szlaban. Może zarządca, mógłby się tu wykazać i może jakąś lepszą ofertę jest w stanie załatwić.
Zdaję sobie sprawę z tego, że najbardziej na tym szlabanie, będzie zależeć osobom, które mają miejsca naziemne. Tylko koszt jak podzielimy przez całą wspólnotę to wyjdzie to kilkadziesiąt złotych. a jak przez liczbę miejsc to kilka set.
Stojaki na rowery, czy nawet altanka jestem za, co prawda Ja mam swoją komórkę lokatorską i mam gdzie rower trzymać, to zdaję sobie z tego sprawę, że nie wszyscy mają i takie stojaki solidarnie popieram. Ławeczki oczywiście też.
Ja osobiscie uważam, że pomysł z zamknieciem osiedla jest bardzo dobry. Bezpieczeństwo plus wjazd nieporządanych samochodów jest chyba bardzo istotny. W tej chwili każdy może wejść na teren osiedla i nie mamy na to żadnego wpływu. Nawet bezpieczeństwo dzieci bawiących sie w ogródkach bedzie dużo większe. Mimo kosztów jestem absolutnie za!
Każdy z nas kupując mieszkanie na tej inwestycji wiedział, że nie będzie bramy ani domofonu.
Nie za bardzo wiem jak montaż szlabanu za 11 tysięcy netto miałby wpłynąć na nasze bezpieczeństwo ?
Jesteśmy na końcu ślepej drogi, stoją zakazy parkowania, nie róbmy z naszego osiedla twierdzy bo to zawsze przyciąga uwagę.
Jeśli mielibyśmy zamykać osiedle, to według mnie w grę wchodzi jedynie bramka oraz brama(nie szlaban). W przypadku szlabanu, bramka nie spełniała by swojej funkcji bo każdy mógłby z łatwością przejść pod szlabanem. Ewentualnie można zamontować bramki przy wszystkich trzech wejściach plus szlaban. Jednak takie rozwiązanie z pewnością byłoby bardzo kosztowne ale przede wszystkim otaczały by nas same płoty.
Ja osobiście jestem przeciwny zamykaniu osiedla bo to tylko złudzenie bezpieczeństwa, jeśli ktoś będzie chciał wejść do środka ze złym zamiarem to bramka, brama lub szlaban go nie powstrzyma. Większą uwagę przykładałbym do domykania drzwi wejściowych i niepozostawiania ich otwartych na oścież.
Witam serdecznie.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie 3 furtek wejściowych na osiedlu najlepiej magnetycznych z możliwością wyjścia na przycisk a wejścia na domofon/klucz/czip. W chwili obecnej krąży po osiedlu kto i kiedy chce. Pytanie do zarządcy czy jest to możliwe, ale skoro na innych nowych osiedlach funkcjonuje to wydaje mi się że tak? Proszę o opinię, jeśli chodzi o ochronę to kiepski pomysł, gdyż po pierwsze koszty tak jak ktoś napisał około 100zł, a w budce emeryt który nie ma żadnego prawa zareagować ani na osiedlu a tym bardziej w Państwa mieszkaniach.
Miejsce które jest wolne na środku osiedla przy skrzyżowaniu chodników proponuję, aby zamontować np ze stali ocynkowanej jak barierki stojaki na rowery. Zapewne wielu z was one będą służyć.
Dodatkowo korzystając z wypowiedzi PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH O CZUJNOŚĆ GDYŻ NOWE OSIEDLA SĄ POD LUPĄ U GRUP ZŁODZIEI. Policja doskonale sobie zdaje z tego sprawę, ale to złodzieje nas pilnują a nie my ich. Wszelkie tzw "wyprowadzki nagłe sąsiada bo sprzedaje mieszkanie lub wymiana sprzętu" również w ciągu dnia może zaowocować kradzieżą. Proszę mieć to na uwadze. O bezpieczeństwo musimy sami zadbać. Jeśli ktoś widzi coś podejrzanego proszę alarmować do zarządcy o kontakt z właścicielem mieszkania lub bezpośrednio na policję.
Pozdrawiam
Dobry wieczór,
Przy zakupie mieszkania każdy z Nas widział, iż osiedle nie jest strzeżone. Mi wersja otwartego osiedla bardzo odpowiada i nie zgadzam się na zamknięcie osiedla.
Trzeba było o tym myśleć przy zakupie a nie teraz.
Pozdrawiam
Dlaczego montaż trzech bramek miałby być najlepszy? Jeżeli nie byłoby ochrony to musiałby być w każdej bramce domofon, czyli musiałoby iść zasilanie do 5 klatek/centralek, z trzech bramek, żeby sparować je z naszymi domofonami. No chyba, że da się to zrobić bezprzewodowo, ale tu znowu mógłby się wykazać zarządca i nam coś doradzić. Chyba, że ktoś z naszej wspólnoty się na tym zna i może nam to objaśnić?
Po co montować trzy bramki jak można zamontować jedną bramkę i jedną bramę wjazdową.
Brama wjazdową otwierać za pomocą pilotów/komórek. Ograniczy to ruch samochodów na naszym osiedlu, bezpieczeństwo dla ruchu pieszego, bawiących się dzieci i dodatkowo pomoże właścicielom miejsc naziemnych.
Problem jest tylko z bramką, bo bramka musi być otwierana oprócz na kod, kluczyk itp to domofonem. Jeżeli musi to być połączone kablem, to najprościej było by się dostać z tymi kablami najkrótszą i kompromisową trasą do garaży a z garaży to już myślę bez problemowo do każdej centralki/klatki. Chyba, że nasz deweloper przewidział możliwość montażu domofonu w bramce przy głównym wejściu i zostawił jakiś peszel, rurę którą bez problemu przeciśniemy zasilanie do centralek/klatek. Czy zarządca mógłby się wypowiedzieć?
Ochrona, Bramki, Bramy. Wiezienie.
Takie mam pytanie czysto hipotetyczne gdzie wy zamierzacie ustawić tą bramę do osiedla ? Jedyne możliwe miejsce spowoduje że bramka do domów z którymi sąsiadujemy również będzie już za bramą to co im też rozdamy piloty ? Czy może zaspawamy furtkę ?
Tak jak napisała Weronika osiedla jest otwarte jak ktoś marzył, żeby mieszkać na zamkniętym osiedlu mógł wybrać inne miejsce do życia.
https://home.mycloud.com/action/share/a … b36569e2dc
Może nie każdy jeszcze widział.
Chciałem pokazać dwa zdjęcia, które udostępniam w linku powyżej. Nie umiem tego wkleić bezpośrednio do posta, więc jak ktoś potrafi i może, to prosiłbym o umieszczenie bezpośrednio na forum.
Jedno zdjęcie przedstawia plan zagospodarowania działek osiedla Prądnik Nowy. Dwa budynki już istnieją, w drugim 5d właśnie trwają prace wykończeniowe, przybędzie jakieś 150 może nawet 170 mieszkań. Dodatkowo będą jeszcze 4 budynki, 3 mieszkalne, 1 usługowy. Plan zagospodarowania pozwala na budowę budynków mieszkalnych i usługowych do 30 m wysokości. Biuro budowy nie zniknęło, więc lada dzień zaczną zapewne budowę kolejnego obiektu.
Drugie zdjęcie przedstawia uchwalony Plan zagospodarowania przestrzennego chyba w październiku zeszłego roku i zakłada on zmianę przeznaczenia działki z usługowej na mieszkaniową wielorodzinną z częściowo zabudową do wysokości 18m a częściowo 24m wysokości zabudowy (Dla porównania nasze osiedlę ma przeznaczenie do 16 m wysokości zabudowy). Mowa tutaj o działce od strony południowej naszego osiedla pomiędzy Izbą Celną a naszym osiedlem. Słyszałem nie oficjalnie, że już deweloperze przymierzają się do jej kupna. Więc dni budowy bloku czy bloków na tej działce zostały już policzone.
Firmy budowlane, podwykonawcy, pracownicy a na końcu sami mieszkańcy, nie będziemy wiedzieć kto po naszym osiedlu chodzi, dlaczego i w jakim celu. samochody będą zaparkowane w każdej luce i nie wspominając o ciężkim sprzęcie podczas budowy wszystkich obiektów, betoniarki, koparki, wywrotki i tiry.
Musimy jeszcze pamiętać o szkolę, która jest już na etapie robót ziemnych.
Jeżeli link się nie otworzy bezpośrednio, to proszę go skopiować i wkleić do wyszukiwarki.
Bardzo proszę żeby Pani wskazała w którym miejscu zamierza Pani ustawić bramę ?
W kwestii budowy taki czasy, że na każdym wolnym miejscu będą powstawały bloki.
Na tym wątku są 4 osoby za zamknięciem osiedla i 6 za zostawieniem jak jest.
Ilość mieszkańców zdecydowanie większa niż na tym wątku. Myślę, iż większość widziała co kupuje a w zw z tym akceptuje otwartość osiedla. Każdy, kto chce mieszkać we fortecy za murem z monitoringiem i ochroną to powinien odrazu kupić mieszkanie w miejscu zapewniającym owe warunki i osobiste wymogi, a nie zmieniać osiedle którego założenie było jakie jest obecnie.
Pani @Całka, skoro nie podobają się Pani warunki osiedla to może najrozsądniej było by zmienić mieszkanie na takie które będzie spełniać wszystkie Pani wymogi również związane z bezpieczeństwem, a nie zmuszać osoby, które świadomie i z chęcią wybrały mieszkanie na osiedlu otwartym. Od groma jest inwestycji spełniających Pani potrzeby. Złodzieje jak chcą, to wkradną się nawet do najlepiej strzeżonej fortecy bo zarówno postęp ochrony jak ich metod obchodzenia zabezpieczeń rozwinął się równolegle. Takie "osiedla-fortece" to złudne poczucie bezpieczeństwa. Z tego powodu nie zamierzam wydać ani grosza na złudne poczucie bezpieczeństwa. Świadomie wybrałam osiedle otwarte. Gdybym miała potrzebę fortecy to bym szukała mieszkania spełniające owe wymogi a nie zmuszała teraz wszystkich do swoich fobii.
Nie dajmy się zwariować.
Pozdrawiam
Pani Weroniko co to znaczy zmuszam? Przystawiam Pani pistolet do głowy?
Mam takie same prawo pisać, że chciałbym zamknąć osiedle, jak Pani ma prawo pisać, że go nie chce zamykać.
Forum jest dla każdego mieszkańca. Większość mieszkańców zdecyduje, że go nie zamykamy to go na siłę przecież nie zamknę.
Osiedle jak kupowaliśmy to było w założeniu otwarte, ale deweloper mówił, że wszystko jest do uzgodnienia ze wspólnotą, co większość będzie chciała.
Ciekawe czy bierze Pani pod uwagę hałas jaki ta brama będzie powodować i jak bardzo będzie to uciążliwe dla mieszkańców którzy mają mieszkać przy bramie ?
Naprawdę jest co robić na osiedlu i nie trzeba marnować naszych pieniędzy na realizację projektu bramy do którego nasze osiedle nie jest przygotowane.
Witam.
Myśle, że nie ma tu potrzeby na kogoś naskakiwać jeśli ma swoją wizje/pomysł. Każdy ma prawo wyrazić tutaj swoje zdanie
My z mężem jesteśmy za otwartym osiedlem i nie widzimy sensu inwestowania w szlaban, bramki, bramy, ochorone.. A wręcz uważamy, że to bardziej dodatkowy kłopot i uciążliwość niż poczucie większego bezpieczeństwa. Jeśli ktoś boi się włamania myśle, że we własnym zakresie powinien zainwestować w alarm, rolety antywłamaniowe, kamerkę...
Wiadomość dodana po 26 min 23 s:
Jeśli chodzi o kwestie wjazdu niechcianych aut z poza osiedla to postawić zakaz wjazdu z informacją wjazd tylko dla mieszkańców osiedla, a jeśli ktoś się zagubi to telefon na straż miejską.
Ostatnio edytowany przez Kinga (2019-02-16 16:02:38)
Witam,
Nie wiem czy też słyszeliście o 2 drugiej w nocy krzyki kiboli(?) albo zwykłych chuliganów, którzy chodzili po naszym osiedlu i w dość niecenzuralny sposób wyrażali się o jego mieszkańcach.
Wcześniej sam byłem sceptyczny zamknięciu osiedla, ale po takich akcjach zmieniam zdanie. Gdyby ktoś wracający np. po piątkowej imprezie na nich trafił to mogłoby się źle skończyć.
Równie dobrze mogliby zdewastować zieleń, czy próbować zniszczyć ogródki. W najgorszym wypadku podpalić drewniane ogrodzenia, które dominują na osiedlu.
Uważam, że powinniśmy się jeszcze raz zastanowić nad tym, czy nie zamknąć osiedla 3 furtkami, żeby przestrzeń wewnątrz bloków była niedostępna dla obcych.
Zapobiegnijmy tragedii zanim się ona wydarzy.
Co uważacie?
Osobiście częściej po nocach słyszę gości mieszkańców tego osiedla, którzy wychodzą z imprezki od zamieszkałych tu znajomych, albo drą twarze na ogródkach.
Możliwe, że "kibole" też od kogoś stąd wychodzili.
Obserwuję osiedle - mieszka tu dużo kulturalnych ludzi, ale mieszka też sporo, którzy pomylili akademik z mieszkaniem.
Dzień dobry,
Mam podobne spostrzeżenia do Państwa @Kordiany. Zgadzam się z nimi.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Dodam jeszcze, że wspomniani "kibole" wychodzili z jednego z osiedlowych budynków.
Autor prosi o sprawdzenie kosztów takiego rozwiązania. Potem jest głosowanie i decyduje większość.
Myślę że zmienimy zdanie jak zaczną ginąć rowery czy opony z garażu.
Ja jestem ZA.
Marcin