Forum Mieszkańców ul. Pachońskiego 5E-J w Krakowie

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-05-29 09:54:24

Kamil 5J
Użytkownik
Liczba postów: 32
WindowsChrome 74.0.3729.169

Architektura ogrodowa

Witam,

Chciałbym zapytać Was o zdanie w kwestii małej arichtektury ogrodowej tj. pergola, patio etc. Jako, że większość posiadających ogródki osób ma już tarasy to nikt jeszcze nie wykonał żadnej osłony przed słońcem, deszczem etc.

Dlatego w tym miejscu chciałbym poznać waszą opinię na temat takiego patio jak widnieje poniżej. Myślę, że jest to dobry pomysł, który nie powinien przeszkadzać innym mieszkańcom, ponieważ jest to konstrukcja lekka, szybko demontowalna, estetyczna (napewno bardziej niż parasole z Żywca [dblpt]) albo co gorsza Tyskie [dblpt]P ).

https://zapodaj.net/357194f45513d.jpg.html

https://zapodaj.net/2a99b7bd2f0d5.jpg.html

Taka konstrukcja nie wymaga pozwolenia na budowę, nie jest na trwałe związana z gruntem. Wymiary takiej konstrukcji to zazwyczaj 3m x 3m i wys. 205 - 210 cm. Konstrukcja jest ażurowa, nie rzucająca cienia , nie blokuje dostępu do światła innym oraz nie jest mocowana do elewacji. Jeżlei ktoś ma na to miejsce na swoim ogródku to nie widze przeszkód. Wiadomo, że na mały ogródek nie wciśnie się tego na siłę.

Z góry chciałbym wyprzedzić argumenty (bo takie już słyszałem), że ułatwi potencjalnym włamywaczom wspięcie się na balkon sąsiada etc. [dblpt]), bo jest to konstrukcja zbyt lekka, ma podtrzymywać jedynie roletę przeciwsłoneczną i takie jest jej głowne zadanie. Ponadto jak już włamywacz wejdzie na ogródek (obiekt monitorowany) to łatwie mu się włamać do mnie niż do sąsiada na górze, a jesli zechce to balkony są na tyle nisko (2,80 m), że wejdzie na niego z mojego parapetu [dblpt]).

Jak już czytałem uchwały z zebrania Wspólnoty Mieszkańców, podejście innych mieszkańców jest bardzo uczciwe w stosunku do osób posiadających ogródki, dlatego czuję sie też w obowiązku zapytać Was o taki pomysł, który nie ukrywam chciałbym zrealizować.

Myślę, że każdemu poprawi to walory estetyczne, posiadaczom ogródków pozwoli na odrobinę prywatności, na osiedlu jest dużo dzieci, spacerujących osób starszych, nie chciałbym aby oglądali ludzi siedzących wieczorem na tarasie przed odmem i pijących wino, piwo etc. bo jest to krępujące dla obu stron, a przecież kto nie zechce z posiadaczy ogródków wyjść w gorący letni wieczór na swój taras i wypić butelki wina, czy innego lekkiego trunku jeśli woli. Od razu uprzedam, że nie chodzi mi o to aby wytawić patio, zeby móc zaprosić 10 osób i robić zakrapiane imprezy zakłócając spokój innym, to ma być moje miejsce wypoczynku jak i każdego innego posiadacza ogródka, który będzie miał na to ochotę.

Pytanie naturalnie kieruję oczywiście do wszytkich zainteresowanych, jednak najbardziej interesuje mnie zdanie ludzi mieszkajacych na 1 piętrach nad ogródkami jak i posiadaczy ogródków.

Pozdrawiam
Kamil

Ostatnio edytowany przez Kamil 5J (2019-05-29 09:56:02)

#2 2019-05-31 13:48:06

Czapia
Użytkownik
Liczba postów: 2
MacintoshSafari 604.1

Odp: Architektura ogrodowa

"Niech sie wstydzi ten, kto widzi" - te slowa powinny byc dewiza kazdego mieszkanca a przede wszystkim mieszkanca parteru. Kazdy mieszkaniec, ktory czuje sie zgorszony widokiem m.in. spozywania alkoholu powinien po prostu odwrocic wzrok i isc w swoja strone, nie ingerujac w czyjas prywatnosc. Jednego zgorszy alkohol, innego papierosy, a jeszcze innego widok rozwieszonej bielizny na suszarce lub balkonie. Nie warto byc niewolnikiem we wlasnym mieszkaniu/ogrodku i az zanadto przejmowac sie innymi mieszkancami. Nie ma sensu dwoic sie i troic myslac, "co powiedza inni", "jak zareaguja" itd. Najwazniejsze jest to, by szanowac sie nawzajem, dawac wyraz kulturze osobistej, co moze przejawiac sie np. w mowieniu sobie "dzien dobry" lub "czesc" etc., nie godzic w tzw. zasady wspolzycia spolecznego, a wszystkim bedzie dobrze sie wspolnie mieszkalo. A tendencja na naszym osiedlu jest raczej do witania sie nawzajem i oby tak dalej [dblpt])  [dblpt]applause[dblpt]

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
osuszanie budynków poznań | transport kraków | ekskluzywna dębowa komoda z drewna litego | Firma newtext | dane demograficzne NextInfo reputacja marki