Forum Mieszkańców ul. Pachońskiego 5E-J w Krakowie

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-02-12 00:01:27

TomaszJ
Użytkownik
Liczba postów: 20
Windows 7Firefox 65.0

Miejsca parkingowe naziemne

Dzień dobry, czy ktoś z Państwa orientował się może, czy miejsca naziemne będą oznakowane (symbolami P....), czy też każdy właściciel musi zadbać o to sam? Myślę, że dobrze by było mieć takie oznakowanie, żeby były jednolite, aby uniknąć chaosu i nieporozumień. Dobrze by było też postawić znak przed wjazdem na posesję, by goście mieli świadomość, że są to miejsca prywatne i w razie blokowania miejsca ich pojazd może zostać odholowany. Tylko prawidłowe oznakowanie typu znak drogowy, koperta daje nam możliwość w razie problemów wezwanie straży miejskiej. Co o tym sądzicie?

#2 2019-02-12 09:37:34

Całka
Użytkownik
Liczba postów: 17
WindowsChrome 71.0.3578.98

Odp: Miejsca parkingowe naziemne

Witam, Jestem jak najbardziej za tym żebyśmy postarali się o znak drogowy, który jednoznacznie da nam prawo do wzywania straży miejskiej. Wydaję mi się, że to może załatwić tylko zarządca budynku, musiałby to być znak zakazu parkowania z informacją, że miejsca prywatne. Nasze prywatne znaki zakaz parkowania to raz, że estetycznie nie wyglądają, a dwa nie każdy je szanuje i czasem i tak ktoś na nich staję. Znak albo szlaban, ale na razie nie ma na to aprobaty wśród naszej wspólnoty.

#3 2019-02-12 10:52:55

MateuszM
Użytkownik
Liczba postów: 19
WindowsChrome 72.0.3626.96

A czy nie możecie wstawić sobie na własnych miejscach postojowych tzw "motylków"? Deweloper ich nie zamontował ale dziwi mnie że jeszcze sami tego nie zrobili właściciele tych miejsc.

#4 2019-02-12 11:21:18

Całka
Użytkownik
Liczba postów: 17
WindowsChrome 71.0.3578.98

Pytałem zarządce o takie rozwiązanie, ale montaż takich ,,motylków" wiążę się z ingerencją w kostkę brukową, a ta należy do wspólnoty, więc bez zgody wspólnoty nie możemy tego zrobić na własną rękę.

Założenie ,,motylków" jest też jakimś rozwiązaniem naszego problemu, ale trzeba by było zrobić to z głową, mam tutaj na myśli jeden rodzaj ,,motylków" założonych w tym samym czasie dla wszystkich miejsc przez jedną firmę.

Osobiście wolałbym szlaban ponieważ wtedy wjazd był by możliwy tylko dla naszych mieszkańców. Z motylkami może być tak, że znajdzie się mistrz kierownicy który zaparkuje między nimi.

#5 2019-02-13 13:53:38

Kordiany
Użytkownik
Liczba postów: 14
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Moim zdaniem, każdy z właścicieli miejsc naziemnych powinien na własny koszt je zabezpieczyć, skoro nie dogadał tego z deweloperem. Rola zarządcy w tym przypadku, powinna polegać na wyborze lub propozycji 1 standardu zabezpieczenia i montażu, żeby nie było 20 różnych modeli. Doskonałym przykładem różnych koncepcji właścicieli są chociażby zew. rolety na parterach np. BIAŁE [dblpt]applause[dblpt] , chociaż wytyczne dewelopera mówiły, żeby trzymać 1 kolorystykę dostosowaną do koloru okna - w tym przypadku BRĄZ! Jak widać nie było, żadnego problemu ze zgodą wspólnoty na podejmowanie takich decyzji:)

#6 2019-02-13 23:47:01

TomaszJ
Użytkownik
Liczba postów: 20
Windows 7Firefox 65.0

Myślę, że jeśli wspólnota się nie zgodzi, a zarządca nic w tym kierunku nie zrobi to i tak prędzej, czy później lokatorzy sobie zabezpieczą te miejsca, bo są ich i za nie zapłacili, poza tym w przypadku zablokowania takiego miejsca przez obcy pojazd nie mamy możliwości roszczenia sobie prawa do tego miejsca bez odpowiedniego oznaczenia. Wtedy straż miejska nam nie pomoże. Od tego wydaje mi się powinno się zacząć, czyli oznakowanie pionowe (znak informujący o miejscach prywatnych) i poziome (namalowane numery miejsc).

Wiadomość dodana po 17 h 04 min 02 s:
Witajcie, pisałem do zarządcy odnośnie miejsc postojowych naziemnych. Sprawa wygląda tak, że to użytkownicy tych miejsc muszą zadbać o nie sami jeśli chodzi o malowanie lini (jeśli nie ma, lub nie widać), lub wstawienie bramek. Co do tego każdy ma prawo to zrobić przestrzegając przepisów p.poż itd. Natomiast proponuję się zorganizować i ustalić jakiś jeden model bramki, jeśli oczywiście wszyscy chcą, lub część z Was chce, żeby to jakoś wyglądało. Zarządca mówiła, że poruszy te kwestie na zebraniu, ale że raczej wspólnota nie zgodzi się użyć funduszu eksploatacyjnego na wykonanie wszystkich prac z tym związanych, czyli znaków pionowych informujących o prywatnych miejscach parkingowych.

#7 2019-02-15 20:31:39

Osiołek
Użytkownik
Liczba postów: 22
Windows VistaOpera 36.0.2130.80

Właściciele miejsc naziemnych muszą zadbać o swoje miejsca sami. Jeśli chodzi o motylki, nie widzę problemu jeśli ktoś ma miejsce prywatne.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
psmw | domowawinnica | l322 | osuszanie poznań | To tak chwila gdy popsuł się komputer laptop tablet lub inne urządzenie elektroniczne? Serwis laptopów ursus Przyjdź do nas już dziś pomożemy