Forum Mieszkańców ul. Pachońskiego 5E-J w Krakowie

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-02-15 20:43:08

Osiołek
Użytkownik
Liczba postów: 22
Windows VistaOpera 36.0.2130.80

Okolice osiedla

Szanowni sąsiedzi.

Jak zapewne zauważyliście to obok lidla trwają różnego rodzaju prace budowlane/wykopy. Z informacji jakie uzyskałem w urzędzie miasta to działka budowlana przy lidlu należy do dewelopera który buduje szkołę prywatną. Kameralną i myślę że nie uciążliwą inwestycję. Ale to oczywiście okaże się w trakcie z upływem czasu. Nowy urząd celny mamy prawie oddany do użytku, niestety ale pojawił się szlaban na pilota od naszej strony. Póki co jest otwarty ale wiadomo z czasem i zamkną, będziemy śmigać dookoła lidla jeśli kto spaceruje w kierunku łokietka. Jasna i zrozumiała sprawa, ale cieszmy się że to urząd bo często pusty a bezpieczny/monitorowany w pełni. Dodatkowo niskiej zabudowy budynki przed naszym osiedlem  są przewidziane w najbliższych latach pod inwestycję z urzędu miasta na apartamentowce/mieszkania do 8 pięter. Też myślę ok, ale to również czas pokaże. Życzę Wszystkim miłego pobytu/życia na naszym osiedlu, mało jest takich w Krakowie i dbajmy o wszystko włącznie z niezaśmiecaniem części wspólnych, czy niszczeniem nowo odsłoniętych wind.

#2 2019-02-15 21:12:17

Całka
Użytkownik
Liczba postów: 17
WindowsChrome 72.0.3626.109

Odp: Okolice osiedla

Które niskie budynki na przeciwko naszego osiedla? Te od strony zachodniej? Przecież nowo uchwalany plan, określa ten teren jako mieszkaniowo jednorodzinny o wysokości zabudowy do 10 m. Ja wiem, że w Krakowie się różne cuda dzieją, ale bez przesady. będą wywłaszczać tych ludzi? stworzą spec ustawę na budowę apartamentowców? Nie wierze w to.

#3 2019-02-18 22:03:57

Kordiany
Użytkownik
Liczba postów: 14
MacintoshSafari 605.1.15

Osiołek napisał/a:

dbajmy o wszystko włącznie z niezaśmiecaniem części wspólnych, czy niszczeniem nowo odsłoniętych wind.

Popieram. Zauważyłam, że raczej mało kto na tym osiedlu dba o czystość np. klatek. Można już zauważyć drobne zniszczenia, a nie mieszkamy tu nawet rok.

Chciałam też zaznaczyć, że wielu mieszkańców nie rozumie, że nie mieszka w prywatnym domu, tylko na osiedlu, gdzie zza ściany wszystko słychać. Teoretycznie w ciągu dnia każdy może robić w swoim mieszkaniu, co chce, a praktycznie czy naprawdę niektórzy z nas muszą zachowywać się jak małpy w zoo i skakać po ścianach?

#4 2019-10-30 15:39:32

Daro
Użytkownik
WindowsInternet Explorer 11.0

Witam, jak pewnie zauważyliście, w miejscu gdzie działała drukarnia pojawił się żuraw. Czy ktoś orientuje się co tam powstanie po wyburzeniu starych magazynów?

#5 2019-10-30 22:39:43

Weronika
Użytkownik
Windows 7Firefox 70.0

Dobry wieczór

znalazłam odpowiedź: https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=112327
Wynika z tego, że zabudowa wielorodzinna niska.

Pozdrawiam

#6 2019-10-31 10:00:01

Całka
Użytkownik
Liczba postów: 17
WindowsChrome 78.0.3904.70

Witam,

Zachodnia część działki 18 m wysokości, wschodnia część 24 m wysokości, zabudowa mieszkaniowa wielorodzinna z funkcją lokali usługowych na parterze.

dla terenu MW.2:
a) minimalny wskaźnik terenu biologicznie czynnego: 40%;
b) wskaźnik intensywności zabudowy: 0,1 – 1,8;
c) maksymalną wysokość zabudowy: 24m, za wyjątkiem zachodniej części terenu ograniczonego
linią regulacyjną dla którego ustala się 18m;
d) wskaźnik powierzchni zabudowy: 35%;

Ostatnio edytowany przez Całka (2019-10-31 10:02:20)

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
wysokiej jakości Komoda z drewna litego dębowego lakier wosk okucia | css vonline reklama internetowa | marketing nikkshow | UX v-inet | skup samochodów legionowo